A-Judo

Budo Sport Rust is al een aantal jaren actief met gehandicapten en minder-validen. Zo zijn er een aantal gehandicapte en minder-valide judoka’s die bij ons in de reguliere lesuren judoën.

We hebben gezien dat deze judoka’s het normaal vinden en geen probleem hebben dat ze in dit uur zitten. Natuurlijk hebben de gehandicapten en minder-validen beperkingen, maar op het moment dat ze het niet kunnen, krijgen ze meer aandacht en komen ze er op een gegeven moment toch wel! Ze krijgen nét als de rest van onze judoka’s twee keer per jaar examen en kunnen zo hun gekleurde slippen behalen of de gehele gekleurde banden. Ook kunnen ze zich opwerken van witte naar zwarte band, maar dan moet eerst een lidmaatschap aangevraagd worden bij de JudoBond Nederland.

Bij deze wedstrijden zijn speciale regels bedacht, zodat de judoka’s elkaar geen pijn doen, zoals niet een knellende beweging maken als hun arm om de nek, er moet altijd een arm aan de mouw zitten en op de grond mogen geen armklemmen of verwurgingen gemaakt worden.

Zo zien we ook bij de wedstrijden dat de poules in verschillende niveaus zijn verdeeld. Dat is zowel bij de Tachi- en ne-waza judoka’s hetzelfde en wel in passieve en actieve judoka’s.

Passieve judoka’s zijn kinderen die niet alleen zelf kunnen judoën, dus heel erg aangemoedigd moeten worden. Actieve judoka’s kunnen het zelf wel.

Dat geldt ook op de grond, maar daar zijn nog meer regeltjes, zoals niet naar achteren duwen. Staande mag je niet op een of twee knieën op de mat gaan zitten, dan werpen en ook niet meevallen met een worp. Zo kunnen ze bij ons, als ze dat willen, judoën als recreatie-judoka, maar als zij (en hun ouders) dat willen kunnen ze ook aan wedstrijden mee doen.

Er zijn diverse wedstrijden door heel Nederland en ook in Europa zijn diverse toernooien. Zo hebben we verleden jaar met een groep judoka’s van ons meegedaan met de Nationale Special Olympics in Spijkenisse. Ook gaan we elk jaar naar een groot G-judotoernooi in Beverwijk.

Judo is een zeer geschikte sport voor alle kinderen in elke bevolkingsgroep, maar ook ouderen kunnen de judosport tot ver in de + leeftijd beoefenen.

De “judo sinaasappel” telt vele schijfjes. Men kan de gehele sinaasappel beoefenen, maar het is ook mogelijk enkele schijfjes, of om zelfs één schijfje te beoefenen.

Jigoro Kano de vader van de judosport, had twee belangrijke doelstellingen met het judo:

Seiryoku-zen’yo , dat “maximale doeltreffendheid met een minimum aan inspanning” betekent en Jita-kiyoei , dat “Algemene voorspoed voor de hele wereld” betekent.

Probeer via judo een zo goed mogelijk mens te worden en op die manier een bijdrage te leveren aan een betere maatschappij.

Judo voor kinderen (en ook voor ouderen) betekent dat ze met sport bezig zijn, er zijn duidelijke waarden en normen, wat mag wel en wat mag niet. De zelfverzekerdheid, zelfweerbaarheid, zelfvertrouwen worden met judo verhoogd of verbeterd. Judo = duo, werken, spelen en sporten met tweetallen, maar ook vallen en opstaan en winnen en verliezen. Allemaal van groot belang voor de mens, groot of klein. Als u met uw kinderen zin heeft om te komen judoën moet u zich niet schamen om ook te komen kijken.

Bij ons kunnen alle kinderen en ook oudere mensen komen judoën en in de toekomst willen we speciale uren maken voor deze groep mensen van de samenleving.

Mocht U geïnteresseerd zijn kunt altijd bij ons langs komen bij ons in de sportschool. Bel Jan Rust voor meer informatie via 06-54280513.