Judo

Judo kan beoefend worden vanaf drie jaar.
Van peuterstoeien naar recreatie judo en van recreatie judo eventueel naar wedstrijdjudo. Judo is niet alleen een sport, maar vooral een stuk karaktervorming.

Door trekken, duwen, tillen, worstelen en,het belangrijkste, het valbreken wordt geleerd van elkaar te winnen en zeker leren te verliezen. Doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en een gezonde spiervorming wordt opgebouwd. Elkaar geen pijn doen, maar juist sportief met elkaar omgaan is de basis.

Kortom: Maak kennis met judo en kom tot de ontdekking dat judo een fantastische sport is met vele speelse kanten.

Tijdens deze kennismakingsperiode krijgt uw kind de tijd om te ondervinden of judo iets voor hem of haar is.
Een judopak is de eerste maand niet nodig.

Banden

Aan een judoka kan je precies zien hoever hij of zij gevorderd is. De stevige judojas (judo-gi) wordt dichtgebonden met een gekleurde band (obi).

Op een dag is er een examen, de graduatie, waarop je kan laten zien wat je allemaal hebt geleerd. Van de ene band naar het andere kan soms wel erg lang duren. Daarom zijn er voor de jeugd nog tussenexamens, dat zijn er twee per jaar. Bij die gelegenheden kunnen er slippen verdiend worden. Dit zijn kleine stukjes donkere band op het uiteinde van de band die je al hebt, om aan te geven dat er weer vooruitgang is geboekt.

Hoe donkerder de band is, hoe beter je kunt judoën. Je hebt het al geraden: dan heeft een beginner een witte band en een erg goede judoka een zwarte. Op weg naar die zwarte band kan nog een gele, oranje, groene, blauwe en een bruine band behaald worden. Steeds als er een bepaalde periode voorbij is, kijkt de judoleraar of er vorderingen gemaakt zijn.

Wedstrijden

Voor kinderen die verder in deze sport willen komen kan gerekend worden op: speciale wedstrijdtrainingen en begeleiding tijdens de wedstrijden.

Deze trainingen staan voor de jeugd-wedstrijdgroep o.l.v. Meester Jan en Nicky Rust met diverse vrijwilligers van de grotere wedstrijdgroep. De wedstrijdgroep voor de 12 jaar en ouder staat o.l.v. Meester Jan. Respect en eerbied in de budowereld voor je tegenstanders is van groot belang. Zeker in de maatschappij waarin wij nu leven.