Kickboksen

Het Thaiboksen is in het westen vooral bekend door de films (zoals bv. kickboxer en tegenwoordig Ong-Bak) en de vele competitiegala’s zoals de K1.

Men kampt enkel en alleen met bokshandschoenen en alle trap -en knietechnieken zijn toegelaten. In de hogere categorieën (klasse A) zijn zelfs knietechnieken naar het hoofd toegelaten.
In Thailand, waar de sport dus oorspronkelijk vandaan komt, zijn ook elleboogtechnieken toegelaten zodat de wedstrijden nog iets gevaarlijker zijn.
De kampen duren in de hoogste klasse (A) maximum 5 ronden van 3 minuten.

Men mag Thaiboksen niet verwarren met kickboksen. Bij het kickboksen zijn geen knietechnieken toegelaten en er is een verschil in het aantal en de duur van de gevechtsronden.
Hoewel de  kampen er soms heel brutaal uit zien weet een kenner dat Thaiboksen meer is dan het gevecht alleen.
De bokser moet zich heel goed voorbereiden door een bikkelharde training, ijzeren discipline, en een volledige toewijding voor de sport en zijn trainer.

Er is veel wilskracht en moed nodig en goede kampers letten ook op een gezonde leefwijze en voeding.
Respect en eer zijn heel belangrijke aspecten en worden steeds opnieuw getoond aan de trainer en de medeleerlingen. In het westen heeft elke gym zo zijn eigen manier van trainen en tonen van respect.

In Thailand echter komen daar ook tradities bij zoals de typische groeten (Wai Kru) uit respect voor hun leraar(s) en de gevechtsdans (Ram Muay) op ritmische Thaise muziek.

De Wai Kru en Ram Muay zijn nu net aspecten die afkomstig zijn uit het verleden want Muay Thai heeft een lange evolutie doorgemaakt en heeft een rijke geschiedenis.

Bij Budosport Rust proberen we enkele van die tradities door te zetten, zoals het gezamenlijk groeten op de Thaise manier en het aanleren van elleboogtechnieken en gevorderde knietechnieken.

De primaire doelstellingen van het Thaiboksen bij Budosport Rust zijn:

conditie

techniek

weerbaarheid

Deze “drie-eenheid” zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Conditie is prettig, maar als je geen techniek beheerst is het doelloos, techniek heb je nodig om je weerbaarheid op te bouwen. Weerbaarheid is essentieel, maar als je geen conditie hebt zul je het in een gevecht niet lang volhouden.

Over het algemeen ziet een Thaiboksles bij Budosport Rust er als volgt uit:

• gezamenlijk groeten op de Thaise manier

• lichte warming up van het gehele lichaam die ongeveer 5 a 10 minuten duurt

• het rustig en gecontroleerd warm maken van elke apart lichaamsdeel, zoals nek, armen, polsen, romp, benen, voeten etc.

• daadwerkelijke warming up met conditie oefeningen, kracht oefeningen en buikspieroefeningen, dit duurt ongeveer 15 a 20 minuten

• beschermers zoals bitje, handschoenen en scheenbeschermers worden aangetrokken voor de Thaiboksles

• aansluitend stoottechnieken, traptechnieken, gecombineerde stoottraptechnieken, afwering technieken, blokkering technieken, countertechnieken, etc, dit duurt ongeveer 50 minuten

• aansluitend rustig en beheerst sparren met elkaar, waarbij soms men alleen maar mag stoten of alleen maar mag trappen of waarbij één persoon maar mag aanvallen en de ander alleen mag verdedigen. Dit sparren gebeurt met complete beheersing van het lichaam en men past zich aan de tegenstander aan.

We trainen niet voor wedstrijden, dus we houden te allen tijde rekening met elkaar!
Dit doen we ongeveer 10 a 15 minuten.

• aansluitend cool down: lichtjes nastretchen van alle spieren (inclusief polsen en onderarmspieren). Hier worden sommige yogaoefeningen gebruikt om te ontspannen.

• gezamenlijk afgroeten op de Thaise manier.

Op donderdag en zaterdag wordt een deel van de les besteed aan MMA.

Mixed Martial Arts, meestal afgekort tot MMA, is een sport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten, zoals worstelen (grappling), judo, kickboksen, boksen en jiu-jitsu muay thai. Deze combinatie heeft als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht.

In wedstrijdvorm is van een echt vrij gevecht nooit sprake in MMA. Als buitengewoon gevaarlijk bekend staande handelingen zijn verboden. Per MMA bond verschilt de lijst met onreglementaire technieken op bepaalde punten. Dit heeft vaak te maken met nationale regelgeving. Veelal hebben de deelnemers zich in hun eigen discipline langdurig bekwaamd en zien een uitdaging in het treffen met vechters uit andere disciplines.

Verhouding tot andere vechtsporten

Veruit de meeste vechters hebben een achtergrond in het Thai- of kickboksen, Braziliaans Jiu Jitsu of Grieks-Romeins worstelen. Deze stijlen zijn het effectiefst gebleken. Karateka’s of andere beoefenaars van ‘traditionele’ vechtstijlen zijn doorgaans minder succesvol vanwege de (vaak) te eenzijdige manier van vechten en omdat ze niet gewend zijn full contact te vechten, met uitzondering van vechters met een Kyokushin achtergrond. Boksers maken vaak de overstap naar MMA, maar zijn hier in alleen succesvol als ze de transformatie van een vuistvechter naar een complete vechter maken. Boksen vormt echter wel een uiterst belangrijk onderdeel van het MMA-totaalbeeld.

Het grote verschil met “gangbare” vechtsporten is dat veel geoorloofd is, van stoot- en traptechnieken, elleboog- en knietechnieken, tot klem- en wurgtechnieken. Net zoals bij onder meer het boksen, wordt onderscheid gemaakt op basis van verschillende gewichtscategorieën en op basis van wedstrijdervaring (klasse N, C, B, A). Een scheidsrechter, arts en uiteraard de trainers uit beide kampen zien toe op een goed verloop van de wedstrijd. Hoewel de vechters vaak gehavend uit de strijd komen, vallen er zelden tot nooit zwaargewonden doordat de vechters in topconditie verkeren en vaak beschikken over een groot incasseringsvermogen. De wedstrijden duren meestal drie ronden (variërend van drie tot tien minuten elk) en worden niet zelden beslist door een snelle knock-out of tap-out (aftikken).

***Let op ouders: Bij kinder Thai-Boksing worden geen knie- en elleboogtechnieken gebruikt. Hiermee is de sport voor kinderen zeer veilig om te doen***